Waarom een nieuwe plint kopen? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn

Van plan een plint kopen – Mooieplinten? Bezit je een laminaatvloer of andere vloer van hout? Dan heb je zeker een plint nodig. Ook vloeren die niet krimpen of uitzetten, kun je het beste van een plint voorzien. Waarom? Een plint kopen, doe je niet alleen omdat het een praktische oplossing voor een vloerprobleem is, maar ook omdat het er gewoon bijzonder fraai uitziet. Plinten geven kamers karakter, net zoals reliĆ«f in een plafond een ruimte van een uniek karakter voorziet. Een plint aanschaffen helpt je de puntjes op de i te zetten van je interieur. Je moet er natuurlijk wel goed opletten dat je een plint uitkiest die aansluit bij type vloer en wand. 

Plint kopen: matchen van vloer en wand 

De plint vormt letterlijk de overgang tussen wand en vloer. Welke kleur geef je de plint? Geef je deze de kleur van de vloer of juist van de muur? Als muur en vloer dezelfde kleur hebben, wordt er al gelijk een probleem voor je weggenomen. Je moet in ieder geval proberen te vermijden een donkere kleur plint te kiezen bij een lichte vloer en wand. Andersom moet je op een donkere wand en vloer weer geen lichte plint gebruiken. Als je niet expliciet op zoek bent naar een opzienbarend effect, kun je beter voor een neutrale kleur gaan. 

Een krachtig effect in afwerking 

Natuurlijk kun je een plint ook van een bijzonder effect meegeven zonder dat dit er meteen belachelijk uitziet. Wat dacht je bijvoorbeeld van het contrast tussen mat en glanzend? Heb je een matte vloer en een matte wand? Kies eens voor een plint kopen in dezelfde kleur maar met glanzend effect. Zo hou je rust in het ontwerp, maar breng je toch leuke details aan. 

Laminaten vloeren en plint kopen 

Heb je een vloer van laminaat? Dan is het zeker nodig een plint aan te schaffen. Van laminaat is bekend dat het bij aanpassingen in omgevings- en luchtvochtigheid gaat krimpen of juist uitzetten. Wil je hierop voorbereid zijn, zorg er dan voor dat de vloer op zeker een centimeter van de muur ophoudt. Tussen vloer en wand zal altijd een kier blijven bestaan. Er zijn overigens verschillende soorten plinten om uit te kiezen. Kies je ervoor een wandplint te kopen? Of ga je voor een muurplint? Ook bestaat er zoiets als MDF-plint. Deze benoemen we uitgebreid. 

Zo werkt een muurplint 

Van de muurplint is bekend dat de met name onderdeel van de muur is en niet van de vloer. Je bevestigt een vloerplint horizontaal. Maar een muurplint staat verticaal, dus overeind. Bij de muurplint wordt meestal gekozen voor een plint in exact dezelfde kleur als de muur zelf. Het komt ook nog weleens voor dat de muurplint de kleur van de vloer heeft, maar dat is vandaag de dag minder gebruikelijk. Muurplint kopen? Je vindt er genoeg bij Mooie Plinten. 

De vloerplint installeren 

Bij vloerplinten moet je vooral denken aan plakplinten. Deze plinten plak je vrij letterlijk op de vloer. De plint maakt geen onderdeel uit van de muur, maar wel van de vloer. De plint voor de vloer is plat en minder hoog. De liggende plint is geschikt in kleine ruimtes met laag plafond. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *