Hoe draagt een goede kantoorinrichting bij aan productiviteit?

Het is niet langer voldoende om simpelweg bureaus en stoelen neer te zetten; moderne werkplekken streven ernaar een stimulerende en comfortabele omgeving te creëren die bijdragen aan de productiviteit van medewerkers. Hoe je dit zelf kunt toepassen op jouw kantoor? In dit artikel gaan we dieper in op de invloed van kantoorinrichting op productiviteit en geven we je tips om zelf ook de efficiëntie op jouw werkplek te verbeteren. Veel leesplezier! 

Ergonomische inrichting

Een van de eerste stappen om de productiviteit te verhogen, is ervoor te zorgen dat werknemers fysiek comfortabel zijn. Dit betekent dat je bij jouw kantoor en projectinrichting rekening moet houden met ergonomie. Ergonomische bureaustoelen en bureaus die de juiste hoogte hebben, helpen bij het verminderen van rug- en nekklachten en dragen bij aan de algehele welzijn van werknemers. Het verminderen van fysieke ongemakken verhoogt de concentratie en maakt het mogelijk om langer en met meer focus te werken. En ergonomische meubels hoeven helemaal niet saai te zijn, want ergonomische meubelen zijn erg goed te combineren in elke soort kantoorinrichting, zoals een modern of industrieel kantoordesign!

Natuurlijk licht en ventilatie

Merk jij dat je soms wel eens last hebt van hoofdpijn door de warmte of tekort aan ventilatie? Dan is het werkklimaat waarschijnlijk niet helemaal in orde. Studies tonen aan dat natuurlijk licht en goede ventilatie de productiviteit van werknemers aanzienlijk kunnen verhogen. Werk aan de winkel dus! Het integreren van grote ramen in de kantoorruimte en het zorgen voor een goede luchtstroom kan de alertheid en het welzijn van werknemers verbeteren. Overweeg het gebruik van glazen scheidingswanden om natuurlijk licht te verspreiden en de connectie met de buitenwereld te behouden. Een goede airco-klimaatinstallatie is trouwens ook geen overbodige luxe.

Geluidsbeheersing

Geluid kan een grote afleiding zijn op de werkplek. Effectieve geluidsbeheersing, zoals het gebruik van geluidsisolatie, het plaatsen van akoestische panelen en het creëren van stille zones, kan de concentratie bevorderen. Het minimaliseren van storende geluiden en het bevorderen van een rustige werkomgeving is cruciaal voor de productiviteit. Dit houdt in dat materialen worden gebruikt die geluid absorberen en voorkomen dat geluid van de ene naar de andere ruimte doordringt. Dit wordt vaak vergeten, maar is niet geheel onbelangrijk! 

Flexibele werkplekken

De traditionele vaste werkplek is niet langer van deze tijd. Flexibele werkplekken bieden werknemers de vrijheid om te kiezen waar ze werken, afhankelijk van hun taken en behoeften. Dit kan variëren van stille focus ruimtes tot informele vergaderzones. Daarnaast mag een loungeruimte om te ontspannen op een comfortabele bank of een fijne presentatie- en vergaderruimte zeker niet ontbreken. Flexibiliteit moedigt werknemers aan om de ruimte te kiezen die het beste bij hun taak past, wat de efficiëntie ten goede komt.  Jij en jouw werknemers/collega’s hebben zo de keuze en vrijheid om op verschillende plekken te werken, afhankelijk van de behoefte in een flexibele kantoorinrichting.

Maak gebruik van groen

Je verwacht het misschien niet, maar groen op kantoor draagt bij aan een ontspannen sfeer en kan de productiviteit bevorderen door de gemoedstoestand van werknemers te verbeteren. Ze dragen namelijk bij aan een gezondere werkruimte en verminderen stress. Daarnaast zuiveren ze ook de lucht op kantoor. Overweeg prachtige palmbomen in de kantoorruimte of plaats kleinere planten in potten op je bureau, en voilà…productiviteit gegarandeerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *