Bij het kopen van je eerste huis komt meer kijken dan je misschien denkt. Het is niet alleen het vinden van je droomhuis maar ook het regelen van de financiering en het begrijpen van alle bijkomende kosten. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan je hierbij ondersteunen. Zij kunnen je helpen om een helder beeld te krijgen van wat je kunt lenen en welke hypotheekvorm het beste bij je past. Bovendien wijzen ze je op zaken waar je misschien zelf nog niet aan had gedacht.
Kosten koper begrijpen
Kosten koper, vaak afgekort als k.k., verwijst naar de extra kosten die kopers moeten betalen bij de aankoop van een huis. Deze kosten zijn bovenop de koopprijs van de woning en omvatten onder meer overdrachtsbelasting, notariskosten voor de leveringsakte en de kosten voor het inschrijven van de hypotheekakte bij het Kadaster. Het is belangrijk om te weten dat deze kosten niet gefinancierd kunnen worden met de hypotheek en dus uit eigen zak betaald moeten worden. Een gedegen voorbereiding en advies van bijvoorbeeld Univé kunnen je helpen deze kosten te begrijpen en in te plannen.
Datum van overdracht
De datum van overdracht is de dag waarop je officieel eigenaar wordt van het huis. Deze datum is cruciaal omdat het ook de dag is waarop alle verplichtingen van de verkoper overgaan naar de koper. Het is belangrijk om deze datum in overleg met de verkoper zorgvuldig te kiezen. Dit zorgt ervoor dat je voldoende tijd hebt om je financiering rond te krijgen, de nodige verzekeringen af te sluiten en eventuele andere voorbereidingen te treffen. Het plannen van deze datum vereist flexibiliteit en afstemming met alle betrokken partijen.
Erfpacht niet vergeten
Erfpacht is een vorm van grondgebruik waarbij je de grond waarop je huis staat niet bezit, maar pacht van de eigenaar van de grond. Dit kan een gemeente zijn, maar ook een particuliere grondeigenaar. Bij de aankoop van een huis op erfpachtgrond betaal je een jaarlijkse vergoeding, de erfpachtcanon. Het is belangrijk om de voorwaarden van de erfpacht goed te begrijpen, waaronder de looptijd, de aanpassing van de canon en de voorwaarden voor afkoop. Erfpacht kan invloed hebben op de financierbaarheid van een huis en dus ook op je hypotheekmogelijkheden.
Vereniging van eigenaren
Als je een appartement koopt, word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze vereniging is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Het is belangrijk om vooraf te onderzoeken hoe de VvE functioneert. Kijk naar de maandelijkse bijdrage, de staat van onderhoud van het gebouw en de hoogte van het reservefonds. Een gezonde VvE is belangrijk voor het behoud van de waarde van je appartement en voorkomt onaangename financiële verrassingen in de toekomst.